🎉 60 dagen retouren
🎉 € 4,95 verzending (gratis vanaf € 50)
🎉 Laagste prijsgarantie
🎉95% beveelt ons aan (Gemiddelde 9.3)

 

Tips voor Carnavaltoeristen

Met uitzondering van Gallië-achtige plaatsen als Boeskoolstad en Apestad, wordt carnaval vooral in het zuiden van het land gevierd. Jaarlijks zorgen de praalwagens en partytenten voor duizenden feesttoeristen, die niet allemaal even goed met de carnavalsgezelligheid om weten te gaan.

En dat terwijl het eigenlijk zo eenvoudig is...

Wie denkt dat hij of zij voor gek loopt in een boevenpak of clownskostuum heeft het mis. Het is degene in spijkerbroek met trui die uit de toon valt. Tijdens carnaval is iedereen verkleed, zelfs de taxichauffeur en de dame van de friettent.

  1. Een prachtig outfit is leuk, maar het moet ook praktisch zijn. Kun je zonder veel moeite drinken en plassen? Dan is het carnaval-proof!
  2. Een beren-onesie lijkt misschien een goed idee, maar in een warme, benauwde kroeg of feesttent krijg je daar spijt van. Dat geldt trouwens ook voor een niemendalletje tijdens een carnavalsoptocht in de kou.
  3. Onderzoek vooraf even wat de plaatselijke kledinggebruiken zijn. In Oeteldonk draagt men tijdens carnaval andere kleding dan in Jocus Riék.
  4. Carnaval is ook een kinderfeest. In een lollig bedoeld piemelpak (of een andere aanstootgevende outfit) aanschuiven bij de carnavalsoptocht wordt daarom niet gewaardeerd.

 

Want een goede voorbereiding is het halve werk!

  1. Luister alvast wat carnavalsmuziek. In de meeste Brabantse dorpen en steden wordt naast de carnavalsmuziek vooral après-ski muziek gedraaid. Redelijk herkenbaar dus. In Limburg worden veelal klassieke carnavalsnummers gedraaid, vaak in dialect. Luister dus thuis alvast eens een paar nummers. Zo kan je makkelijker meeblèren!
  2. Carnaval vier je heel de dag en nacht. Carnaval begint in het zuiden ochtends al. Wanneer je dan later op de dag of pas avonds vertrekt, zijn de carnavalsvierders al dagdelen feest aan het vieren. Zo ga je niet makkelijk mee in de feestsfeer!
  3. Houd er rekening mee dat de meeste kroegen en feesttenten op zaterdag propvol zijn. Ook wordt maar in enkele plaatsen een optocht georganiseerd. De zondag, maandag en dinsdag zijn daarentegen een stuk minder druk. Combineer deze dagen dan direct met een optocht. Echt de moeite waard!

 

Dit blijkt toch ieder jaar weer een lastig onderdeel, want hoe gedraag je je op een feest dat je niet kent? Eigenlijk gelden hier dezelfde regels als op ieder feest, maar voor de volledigheid zetten we de belangrijkste zaken toch even voor je op een rijtje.

  1. Carnaval is een feest: ruzie zoeken, voordringen of chagrijnig kijken is uit den boze! Stoot je per ongeluk iemand zijn bier om? Dan koop je een nieuwe.
  2. Als een meisje een kostuum met kort rokje of diep decolleté heeft, wil dat niet zeggen dat ze overal voor in is. Handjes thuis - tenzij er expliciet om wordt gevraagd, uiteraard!
  3. Hoewel New Kids misschien anders doet vermoeden, is ‘Brabants praten’ niet hetzelfde als ‘iedere zin met “kut” afsluiten’.
  4. Niet zeiken en schaam je vooral niet. Zeiken -op alles om niets- is iets wat we al het hele jaar al doen, dus zeker niet met carnaval. Wanneer je een blauwtje loopt, je voor schut zet bij totale onbekende, teveel hebt gedronken met de consequenties van dien of toch denkt volgende week een afspraak te moeten maken bij de GGD. Het is oké, schaam je niet, het is maar één keer carnaval.
  5. Altijd inhaken als de polonaise wordt ingezet.

 

Carnaval is zó gezellig, dat sommige feestgangers net iets te lang blijven plakken. Dat geeft soms wat overlast, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

  1. Met drank op achter het stuur? Zèdde wel goed bij oew verstaand? Ook tijdens carnaval regel je een bob, of neem je de taxi of het openbaar vervoer!
  2. Wie niet de bob is, drinkt tijdens carnaval bier of wijn. Er worden uitzonderingen gemaakt voor lokale brouwsels zoals Schrobbelèr, maar met cocktails of andere moeilijke drankjes houd je alleen maar de rij op.
  3. Wildplassen of spauwen doe je niet in een portiek!
  4. Het is inderdaad ontzettend jammer als het feest is afgelopen, maar je frustraties botvieren op het straatmeubilair, de trein of het bushokje is echt niet nodig.
  5. Je vraagt vooraf vrij, of je komt gewoon werken - ziekmelden vanwege een kater is absoluut not done.

 

Alaaf!

Nou, eigenlijk hangt dat er vanaf... In het grootste gedeelte van Limburg en sommige delen van Noord-Brabant zegt men inderdaad ‘alaaf’ tijdens carnaval, maar de van oorsprong Duitse groet wordt lang niet overal gebruikt. In onder meer Oeteldonk, Lampegat en Kielegat wordt aan ‘alaaf’ vooral de toerist herkend.




Je las een Carnavals post van Feestkleding 365, een webshop in carnavalskleding een halloween kostuums.


Vond je deze post interessant? Op onze Carnavalpagina vind je nóg meer leuke Carnaval posts.