Bobtoberfest onderzoek
Bij het jaarlijkse Oktoberfest denken veel mensen maar aan één ding: in lederhosen of dirndl liters bier achterover slaan. Omdat het exact 30 jaar geleden is dat alcoholvrij bier tijdens het Oktoberfest geïntroduceerd is, heeft Feestkleding365.nl onderzoek gedaan naar alles wat met (alcoholvrij) bier te maken heeft:
Onderdelen onderzoek:
1) Wat zijn de verkeersregels (en verkeersboetes) in Nederland en Duitsland
2) Groei van alcoholvrij bier in Nederland (en de lekkerste alcoholvrije bieren!)
3) Populairste biermerken in Nederland
1) Rijden onder invloed in Nederland vs Duitsland
Rond de Oktoberfesten trekken veel Nederlanders de Duitse grens over om daar te genieten van een leuk feestje. Een passend moment om eens te kijken naar de verschillen in wetgeving van Nederland en Duitsland waar het gaat om de regelgeving rondom alcoholgebruik tijdens autorijden.
Toegestane promillages
De toegestane hoeveelheid alcohol in het verkeer wordt uitgedrukt in het alcoholpromillage, dat de hoeveel alcohol in iemands bloed aangeeft. Het maximale alcoholpromillage verschilt op basis van de ervaring en leeftijd van de bestuurder.
Ervaren bestuurders
Zowel in Nederland als in Duitsland is er voor ervaren bestuurders een alcohollimiet vastgesteld op 0,5 promille. Dat komt overeen met maximaal 2 drankjes.
Beginnende bestuurders
Voor beginnende (of jonge) bestuurders zijn er verschillen in de wetgeving van Nederland en Duitsland. In Nederland hebben beginnende bestuurders een alcohollimiet 0,2 promille. Dit percentage wordt vaak al met 1 drankje overschreden. In Duitsland is de wetgeving strenger. Voor bestuurders tot en met 21 jaar geldt een limiet van 0,0 promille, oftewel zero tolerance.
Verkeersboetes en maatregelen
Nederlandse bestuurders onder de 21 jaar die in Duitsland aangehouden worden vanwege de overschrijding van de alcohollimiet staat een boete te wachten van minimaal €250,-. Ook wordt het rijbewijs ingetrokken waardoor je niet verder kunt rijden (tot je deze terug ontvangt).
Zelfs opletten met alcoholvrij bier in Duitsland
Alcoholvrij bier is niet altijd alcoholvrij. Geldt in Nederland een limiet van 0,1% alcohol om de term ‘alcoholvrij’ te mogen dragen, mogen in Duitsland alcoholvrije bieren zelfs 0,5% alcohol bevatten.
Met het laatste gegeven is (in combinatie met de strenge wetgeving voor bestuurders onder 21 jaar) het zelf bij nuttigen van alcoholvrij bier mogelijk om toch in overtreding te zijn op de Duitse wegen.
0,0% bieren die je ook gerust in Duitsland kunt drinken
Speciaal voor alle Bobs het onderstaande overzicht van volledig alcoholvrij Duitse en Nederlandse bieren, gesorteerd op beoordelingen van meerdere internationale bierbeoordelingswebsites, waaronder RateBeer.com en Untappd.com.
2) Alcoholvrij bier in Nederland
Welk alcoholvrij bier is het meest populair, en waar in Nederland groeit de consumptie van alcoholvij bier het snelst?
Sterkste groei consumptie alcoholvrij bier onder vrouwen
Het drinken van alcoholvrij bier wordt steeds populairder onder Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 46,3% van de respondenten anno 2019 meer alcoholvrij bier drinkt dan drie jaar geleden. Opvallend: deze stijging is duidelijk het grootst onder vrouwen. Bijna de helft van de vrouwelijke bierliefhebbers drinkt namelijk steeds meer alcoholvrij bier (49%) tegenover ‘slechts’ 43,3% van de mannen.
De grootste groei qua populariteit van alcoholvrij bier is zichtbaar in Drenthe. Bijna tweederde van de respondenten (64,4%) uit deze provincie geeft aan meer alcoholvrij bier dan drie jaar geleden te kopen. Ook in Overijssel (53,9%) en Gelderland (52,1%) is deze groei te zien. Minder enthousiasme is daarentegen zichtbaar in Friesland. Ondanks dat ook daar de behoefte naar alcoholvrij bier stijgt, is deze stijging een stuk minder zichtbaar dan in de andere provincies (36,8%).
3) Populairste biermerken Nederland
De bekendste bieren en het aantal fles dat Nederlanders drinken.
Hertog Jan populairste biermerk in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen de voorkeur hebben voor Hertog Jan bier. Een kwart van de respondenten geeft namelijk aan dat zij het liefst brouwsel van dit merk drinken (25,4%). Heineken staat op de tweede plaats: 21,3% van de respondenten drinkt dit het liefst. De top drie populairste biermerken in Nederland wordt aangevuld door Grolsch (14,2%).
Provinciaal zijn er echter veel verschillen te zien. Ondanks dat Heineken in de meeste provincies favoriet is, valt dit merk in Noord-Brabant en Limburg net buiten de top drie.